Výborný koláčik, ktorý určite poteší všetkých milovníkov krémových dobrôt. Navyše, jeho príprava je skutočne jednoduchá a rýchla. Ak chcete vyskúšať inú verziu klasického krémeša, tento dezert je pre vás tým pravým.
Potrebujeme:
Na cesto:
7 žĺtkov
200 g kr. cukru
200 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
2 lyžice kakaa
15 lyžíc vody
2 lyžice oleja
Na krém:
7 bielkov
5-6 lyžíc kr. cukru
2 bal. zlatého klasu
800 ml mlieka
Na vrch:
450 ml smotany na šľahanie
2 bal. stužovača
Práškový cukor alebo med podľa chuti
Strúhaná čokoláda alebo kakao na posypanie
Postup:
Žĺtky ušľaháme s cukrom do peny. Postupne do zmesi pridávame najskôr tekuté prísady – vodu a olej a nakoniec aj sypké prísady – múku, prášok do pečiva a kakao. Plech na pečenie s vyššími si vymastíme a vysypeme múkou, alebo vyložíme papierom na pečenie. Navrstvíme naň cesto a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – otestujeme špáradlom.
Medzitým si z pudingových práškov, cukru a mlieka uvaríme hustý puding – necháme mierne vychladnúť. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a tento opatrne vmiešame do teplého pudingu. Krém navrstvíme na upečené cesto a ešte na 10-15 minút vložíme do rúry zapiecť. V originálnom postupe sa koláčik s krémom už nezapeká, ale ja som ho pre istotu ešte na pár minút vložila do rúry, kvôli surovým bielkom. Ďalšou možnosťou je ušľahať si bielky nad parou.
Koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom na vrch jednoducho navrstvíme ušľahanú šľahačku s cukrom a stužovačmi. Vložíme do chladničky vychladnúť a pred servírovaním posypeme nastrúhanou čokoládou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: reprofoto tesco.hu