Lipový kvet s láskou a trpezlivosťou zbierali už naše babičky. Jeho čas je práve v tomto období, preto si ho nezabudnite natrhať a uchovať na celý rok. Možností, ako ho využiť je skutočne viac ako dosť. S týmto všetkým vám pomôže.
Nielen na chrípku
Možno ste si všimli, že práve v júni, ale i júli kvitne lipa, pričom o jej stromy nie je na Slovensku núdza. Mnohí si však lipu spájajú hlavne s účinnou pomocou pri chrípke, bolesti hrdla či prechladnutí. Hoci na tieto zdravotné neduhy pôsobí lipový kvet vynikajúco, jeho úžasné vlastnosti sú omnoho väčšie.
Perfektný proti lupinám
Nielen na chrípku, bolesť hrdla a prejavy prechladnutia. Z lipových kvetov si totiž môžete pripraviť odvar, ktorým si opláchnete vlasy v prípade, že vás trápia lupiny. Kvety lipy totiž obsahujú účinné látky ako flavonoidy, silicu so zložkou farnesolom, triesloviny a látky, ktoré sú podobné vitamínu E. Práve vďaka tomu je lipa cenená ako liečivo, ktoré má priaznivé účinky nielen v rámci vnútorného použitia, ale aj toho vonkajšieho.
Mimochodom, vďaka trieslovinám pôsobí lipa aj ako účinná detoxikácia, dokáže organizmus očistiť od škodlivín. Tých vás zbaví kúpeľ z lipových kvetov, ktorý zároveň pôsobí upokojujúco a regenerujúco. Slizové zložky lipy znižujú a upokojujú zápaly a kúpeľ z lipových kvetov sa odporúča aj pri prejavoch nervových ochorení.
Sirup z lipového kvetu pre zdravé srdce
Potrebujeme:
Lipové kvety (tak, aby sme naplnili 4-litrovú nádobu)
3 kg cukru
4 citróny
50 g kyseliny citrónovej
Postup:
Natrháme si lipové kvety – trháme za plného kvetu. Kvety preložíme na noviny, aby vyliezli chrobáčiky. Potom kvety preložíme do nádoby a zalejem studenou vodou. Na druhý deň scedíme a kvety dobre vymačkáme cez gázu. Do tekutiny pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a aj cukor.
Tekutinu preložíme na plameň a zahrievame, ja zložím z plameňa vždy o niečo skôr, ako tekutina dosiahne bod varu (asi 85 stupňov). Horúcu tekutinu prelejeme do sterilizovaných sklenených nádob a uzavrieme. Ja som sa bála, aby sklo neprasklo a tak som poháre obmotala vlhkou utierkou.
Sirup skladujeme na chladnejšom, tmavom mieste. Pridávame do nápojov ako klasický sirup.