Z lesa si domov prineste aj pár hrstí ihličia: Stačí ho len namočiť, usušiť a budete si lámať hlavu, že vám to nenapadlo skôr!

V dnešnej dobe, kedy si môžeme kúpiť takmer všetko, zabúdame, aké úžasné veci môžeme mať celkom zadarmo.

V dnešnej dobe, kedy si môžeme kúpiť takmer všetko, zabúdame, aké úžasné veci môžeme mať celkom zadarmo. Zozbierali sme pre vás úžasné tipy od nesmierne šikovných ľudí, ktorí dokážu hotové divy s obyčajným ihličím. Áno, stačí sa len pri ceste lesom párkrát ohnúť a zodvihnúť pár hrstí, prípadne odtrhnúť si trochu priamo z vetvičky. Pozrite, ako ho môžete doma využiť!

Najlepší mulč

Ihličie ochráni zem a teda aj rastlinky pred vrtochmi počasia. Ak chcete, aby vám letničky kvitli dlhšie, pokryte zeminu okolo nich ihličím. Zabezpečíte tak ideálne tepelné podmienky, cirkuláciu vlahy, výživu a pichľavé ihličie odplaší aj domácich miláčikov. Pestovatelia ruží si tento spôsob ochrany pôdy a rastlín nevedia vynachváliť najmä pokiaľ ide o ruže. Na prípravu mulču samozrejme nemusíme ihličie namáčať – práve naopak, treba ho najskôr nechať dobre vysušiť.

Vzácny ocot

Vezmite 500 ml jablčného alebo obyčajného octu a plnú hrsť ihličia. Zalejte (čisté) ihličie octom a nechajte lúhovať na tmavom a chladnom mieste aspoň 2-3 týždne. Tento ocot je delikatesou do dressingov, zálievok, na mäsko a výborný je aj na upratovanie domácnosti. Použite ho a váš byt bude rozvoniavať ako les!

Na výrobu octu na čistenie môžeme používať celé vetvičky.

Úžasné ozdoby a dekorácie

Na tento účel je najlepšie čo najdlhšie ihličie. Ihličie je potom potrebné zakonzervovať, aby dlho vydržalo a získalo peknú farbu. Odporúča sa kúpeľ v rastlinnom glyceríne. 40 ml glycerínu zmiešame s 2 šálkami vody a nalejeme na ihličie. Túto zmes dáme do vyhriatej rúry na 100 stupňov a neustále sledujeme, aby hladina príliš neklesla – ihličie sem-tam otáčame, aby sa ponorili všetky časti. Potom vypneme rúru a ihličie necháme v rúre, ktorú neotovíme cez noc. Na druhý deň dobre opláchneme v čistej horúcej vode (gylcerínovú tekutinu si môžeme uchovať a použiť ešte mnohokrát). Potom necháme vysušiť a môžeme tvoriť. Prípadne môžeme ihličie v tejto tekutine aj vyvariť na sporáku.

Dnes najobľúbenejšie