plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasne lahodné plnené rožky: Na povrchu chrumkavé, vo vnútri krémové!

Tento recept na sladké plnené rožteky máme veľmi rada a pravidelne ho pripravujem pre moju rodinu a známych. Sú vynikajúce ako pochúťka ku kávičke, alebo dezert na slávnostný stôl. A čo je najlepšie, ich príprava je skutočne jednoduchá.

Tento recept na sladké plnené rožteky máme veľmi rada a pravidelne ho pripravujem pre moju rodinu a známych. Sú vynikajúce ako pochúťka ku kávičke, alebo dezert na slávnostný stôl. A čo je najlepšie, ich príprava je skutočne jednoduchá.

Potrebujeme:

Na cesto:

1 lyžicu kyslej smotany

250 g masla

1 lyžičku jedlej sódy

2 šálky + podľa potreby polohrubá múka – múku je potrebné pridávať podľa toho, aby bolo ceste pružné a nelepilo

Na plnku:

Lekvár

Tvararoh s hrozienkami

Vlašské orechy

Mak

Postup:

Ako prvé si do misky nasypeme 2 šálky múky (objem 250 ml) a nastrúhané dobre vychladené maslo. Vypracujeme drobivú zmes.

2

Do cesta pridáme smotanu, sódu a pridávame toľko múky, aby nám vzniklo nelepivé pružné cesto. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, ktorý zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Pripravíme si náplň – napríklad moju najobľúbenejšiu makovo-orechovú. Mletý mak zmiešame s trochou vody a práškovým cukrom. Ďalšou alternatívou sú mleté vlašské orechy s cukrom.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na tenučký plát – 1-2 mm. Cesto narežeme na trojuholníky a na širší koniec každého trojuholníka navrstvíme náplň.

3

4

Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Hoci každá rúra pečie inak, s dĺžkou pečenia to netreba preháňať, aby rožteky neboli vysušené. Upečené rožky poprášime práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: takprosto

Najlepšie recepty na dnes