Šialene chutný koláčik z kysnutého cesta – šťavnatý, voňavý a mäkučký. Moja babička ho tiež zvykla volať cukrový koláč.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
100 g mlieka
1 lyžičku cukru
15 g čerstvého droždia (alebo 2 lyžičky suchého droždia)
2 vajcia
Štipku soli
100 g masla
Na vrch:
100-150 g kr. cukru
50 g masla
200 ml sladkej smotany
Postup:
V teplom mlieku rozpustíme lyžičku cukru, droždie a necháme vyjsť kvások. Potom pridáme vajcia, maslo a premiešame. Postupne pridávame aj múku a vymiešame hladké lepivé cesto. Prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mlieku.
Cesto preložíme do vymastenej formy (21×20 cm) a necháme ešte chvíľu podkysnúť na plechu. Potom cesto ponaťahujeme rukami pomastenými olejom tak, aby pokrylo celý povrch formy a bolo čo najrovnomernejšie rozložené, necháme ešte 15-20 minút poskytnúť a potom prstami potretými olejom urobíme do cesta niekoľko dierok.
Vychladnuté maslo zmiešame s cukrom – vytvoríme drobivú zmes. Túto zmes nanesieme rovnomerne na povrch koláča a vložíme ho do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Potom vyberieme prelejem smotanou a vložíme ešte na 6-10 minút do rúry.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk