plny-hrniec_transparent_negativ.png

Univerzálne cesto na sladké aj slané pochúťky

Rýchle, chutné a vhodné na prípravu slaných aj sladkých dobrôt. Recept, ktorý sa vám určite bude hodiť! :-)

Recept na toto cesto som dostala od svojej dobrej kamarátky a pripravujem ho už celé roky. Je vynikajúce na prípravu sladkých a slaných pochúťok, ideálne koláčov. Vynikajúci je napríklad s jablkovou, tvarohovou, ale aj mäsovou či zeleninovou náplňou.

Potrebujeme:

1 šálka = 250 ml

3,5 šálky hladkej múky

2 vajcia

1 šálku kefíru

200 g masla (alebo margarínu)

1 lyžičku jedlej sódy

Postup:

Vychladené a maslo nastrúhame, ale nakrájame na malé kocky a zmiešame s múkou. Pridáme 1 vajce, jedlú sódu a kefír.

Vypracujeme jednotné cesto, zabalíme do fólie a na 1 hodinu vložíme do chladničky.

Potom cesto vyberieme, rozvaľkáme na pracovnej doske, preložíme na polovicu a opäť rozvaľkáme. Tento postup opakujeme 2-3 x (rozvaľkáme, preložíme, rozvaľkáme …).

Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu uložíme na dno vymastenej zapekacej misy, navrstvíme akúkoľvek náplň (slanú alebo sladkú) a prikryjeme druhou časťou (okraje oboch polovíc cesta spojíme. Nakoneic potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 30-40 minút pri teplote 200 stupňov.

Ak ako náplň použijete mleté mäso, pred pečením ho orestujte na panvici.

zdroj: sovkusom

Najlepšie recepty na dnes