Pripravujem ho už tretie leto, vždy z domácich uhoriek a kôpru. Tento šalátik vám pomôže stráviť aj ťažké jedlá, ktoré si sem-tam doprajeme napríklad na rodinnej grilovačke. V lete sa mi s ním dokonca aj podarí dať dole nejaké to kilo – samozrejme vtedy, ak ho vymením za ťažké prílohy. Okrem toho v týchto „vyhniach“ aj perfektne schladí a osvieži. Kedže neobsahuje cukor, môžu si na ňom pochutnať aj cukrovkári.
Potrebujeme:
500 g uhoriek
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
1 strúčik cesnaku pretlačený
4 lyžice jablčného octu
1 lyžičku medu
Zväzok najemno nasekaného kôpru
1 lyžičku morskej soli
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Postup:
Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. V miske zmiešame s pórom alebo s cibuľou. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie, pretlačený cesnak, soľ a kôpor. Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme dochutiť podľa vlastnej chuti. Ja ho pripravujem presne takto!
Môj tip: ak nemáte cesnak, vyskúšajte ho nahradiť troškou strúhaného zázvoru, šalátik bude mať „exotickú“ príchuť. :-)