Tento recept u nás pripravujeme už 20 rokov a nemôže chýbať pri žiadnej výnimočnej rodinnej udalosti. Je taká lahodná, že sa určite nenájde nikto, kto by jej odolal.
Potrebujeme:
Na cesto:
3 x 5 bielkov
3 x 10 lyžíc práškového cukru
5 x 3 lyžice mletých orechov
3 x 2 lyžice hladkej múky
Na krém:
1 l mlieka
15 žĺtkov
10 lyžíc kr. cukru
9 lyžíc polohrubej múky
250 g práškového cukru
250 g masla
150 g mletých orechov + trochu mlieka na orechy
200 g horkej čokolády
1 bal. pudingu bez varenia
250 ml mlieka
300 ml smotany na šľahanie + 1 stužovač
Postup:
Upečieme si tri pláty cesta. Na každé ušľaháme 5 bielkov s 10 lyžicami práškového cukru. Do zmesi postupne pridáme 3 lyžice orechov zmiešaných s 2 lyžice múky. Premiešame, zmes navrstvíme na pelch s rozmermi 32 x 32 cm a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Takto pokračujeme pri každom pláte cesta.
Teraz si pripravíme náplň. 7 žĺtkov zmiešame s 10 lyžami kr. cukru a 9 lyžicami múky. Preložíme do hrnca s hrubším dnom a uvaríme za stáleho miešania hustý krém. Zvyšné žĺtky ušľaháme s práškovým cukrom vo vodnom kúpeli tak, aby nám vznikla hustá pena. Potom zložíme z plameňa a šľaháme, kým krém nevychladne. Postupne doň vmiešame aj zmäknuté maslo. Potom oba žĺtkové krémy spojíme.
Krém rozdelíme na 3 diely – do jednej vmiešame orechy zmiešané s trochou mlieka (na kašovitú zmes). Do druhej časti vmiešame rozpustenú čokoládu a tretiu necháme tak, ako je.
Puding bez varenia nasypeme do mlieka a ušľaháme. Smotanu na šľahanie tiež ušľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom a obe zmesi premiešame.
Teraz môžeme začať vrstviť – plát cesta, šľahačkový krém, čokoládový krém, cesto, šľahačkový krém, svetlý krém a nakoniec cesto, šľahačkový krém a orechový krém. Vrch môžeme ozdobiť šľahačkou alebo čokoládovou polevou.
Necháme vychladiť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika