plny-hrniec_transparent_negativ.png

Top šľahačkové cesto na tie najlepšie moravské koláče: Vláčne a mäkučké ako pavučinka!

Tento recept mám priamo od kamarátky z Moravy, je to skutočne fantázia, doma ich pečiem každú sobotu. :-)

Tento recept mám priamo od kamarátky z Moravy, je to skutočne fantázia, doma ich pečiem každú sobotu. :-)

Potrebujeme:

Kvások:

30 g droždia

1 lyžičku kr. cukru

100 ml vlažného mlieka

Cesto:

80 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

2 žĺtky

250 ml smotany na šľahanie

120 g zmäknutého masla alebo margarínu

500 g polohrubej múky

Trochu citrónovej kôry

½ lyžičky soli

1 vajce na potretie

Náplň:

Maková, lekvárová, tvarohová alebo orechová podľa chuti

Postup:

Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do misky nasypeme zvyšné sypké prísady – múku a soľ, následne primiešame žĺtkovo-maslovú zmes, kôru a kvások. Nakoniec do zmesi vmiešame šľahačku, ktorú sme si ušľahali zo smotany. Cesto miesime aspoň 5 minút, potom ho prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste – stačí 3/4 hodinky.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme 1 lyžičku náplne a vyformujeme do tvaru guľky. Ukladáme na plechy vymastený tukom tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane. Do stredu každej guľky urobíme jamku a potrieme celý povrch rozšľahaným vajíčkom. Potom do jamky navrstvíme makovú alebo lekvárovú či orechovú plnku a kým sa rúra zahreje, necháme ešte 15 minút odpočinúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Mária Ď.

Najlepšie recepty na dnes