Hneď ako dozrejú slivky v záhrade, pustím sa do tohto koláčika. Robím ho aj s marhuľami a drobným ovocím, ale so slivkami je najlepší!
Potrebujeme:
350-400 g hladkej múky
2 lyžičky sušeného droždia
Štipku soli
60 g kr. cukru
150 ml teplého mlieka
100 g zmäknutého masla
1 celé vajce
1 žĺtok
Na náplň:
100 g mletého maku
80 ml horúceho mlieka
1 lyžicu slivkového lekváru
1-2 lyžice brandy alebo rumu
Pár kvapiek vanilkovej arómy – voliteľné
50 g kr. cukru
Ďalej:
Slivky rozkrojené na polovice
Postup:
V jednej miske zmiešame suché prísady a v druhej mlieko, rozpustené maslo, vajce a žĺtok. Obe hmoty zmiešame a vymiešame hladké jednotné cesto. Potom cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme podkysnúť. (Na prípravu cesta môžete použiť aj čerstvé droždie – 20 g rozpustíme v mlieku, pridáme cukor a necháme vyjsť kvások, potom pridáme ostatné prísady a vypracujeme jednotné cesto).
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika .Obdĺžnik by mal mať rozmery asi 30×40 cm. Pozdĺžne rozrežeme na 3 pásy .
Na náplň zabaríme mak horúcim mliekom. Pridáme ostatné prísady na náplň, necháme vychladnúť a potom náplň navrstvíme do stredu každého pásu. Stočíme, vďaka čomu nám vzniknú 3 dlhé šúľky s náplňou uprostred.
Pripravíme si tortovú formu, ktorú vymastíme maslom. Jednotlivé šúľky stočíme do formy tak, aby nám vytvorili tvar akéhosi slimáka. Do medzier medzi rolkami uložíme slivky prekrojené na polovice. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov asi 50 minút. Keď je koláčik na povrchu zlatistý, vyberieme ho z rúry, posypeme práškovým cukrom a keď vychladne, môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: prstohvatsoli