Recept na zapekané zemiaky slávi u našich susedov nevídaný úspech. Už viac, ako pol roka je neprekonaným rekordmanom na sociálnej sieti Pinterest a svoje prvenstvo zaujal prakticky okamžite po uverejnení. Pýtate sa, čo je na ňom také úžasné? Dokonalá kombinácia chutí, ktorá robí z obyčajnej prílohy doslova zážitok pre chuťové bunky!
Potrebujeme:
3 lyžice masla
1 strúčiky cesnaku
7 stredne veľkých zemaikov – ošúpaných, nakrájaných na tenké kolieska
1,5 šálky kyslej smtoany
1 šálku strúhaného syra (ideálne parmezánu)
1 šálku kuracieho vývaru
3 lyžice hl. múky
1 lyžičku muškátového orišeka
Soľ a korenie podľa chuti
Maslo na potretie plechu
Postup:
Rúru zapneme na 190 stupňov. Plech na pečenie potrieme strúčikom cesnaku a následke maslom.
V hrnci rozpustíme 3 lyžice masla, pridáme múku, muškátový oriešok, soľ a korenie. Pomaly vmiešame kyslú smotanu, vývar a na malom plameni privedieme do varu. Potom necháme variť ešte 3 minúty. Potom zložíme z plameňa, pridáme syr a miešaním rozpustíme.
Teraz ideme vrstviť. Na dno plechu uložíme vrstvu zemiakov, prelejme omáčkou a takto pokračujeme, kým neminieme všetyk prísady. Jednotlivé vrstvy ešte podľa chuti osolíme alebo okolreníme. Nezabudnite, že aj poslednú vrstvu zemiakov je potrebné preliať omáčkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 45-60 minút, alebo kým nebudú zemiaky na povrchu zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)