Táto bylina je hotovým pokladom pre vaše zdravie aj kuchyňu. Takto vám vydrží čerstvá celé mesiace!

Často nám v záhrade vyrastie bez toho, aby sme ju zasadili a cielene pestovali. Pre naše zdravie a kuchyňu ej však cennejšia ako zlato. Naučte sa perfektný tip, ako túto bylinu uchovať čerstvú aj bez zmrazenia.

Kôpor je veľmi užitočná bylina, ktorá nám v záhrade často vyrastie bez toho, aby sme ju cielene pestovali. Táto aromatická bylinka je silným prírodným bojovníkom pri problémoch s hmotnosťou – kedže dokáže zrýchliť metabolizmus, nespavosťou, nadúvaním, vysokým krvným tlakom, gastritídou a významne pomáha aj pri ochoreniach obličiek. Dokonca, niektoré výskumy uvádzajú, že kôpor je účinný prostriedok proti bolestiam hlavy.

Okrem zdravia je však kôpor veľmi prospešný aj pri varení. Dokáže skvele dochutiť mäso a pokrmom dodá jedinečnú chuť. Vynikajúci je tiež napríklad v obľúbenom kôprovom prívarku.

Ako však dosiahnuť, aby nám kôpor vydržal čerstvý a chutný aj po odtrhnutí? Jednoduchý spôsob ako ho zachovať v bezchybnom stave aj bez zmrazenia!

Ako uchovať kôpor čerstvý bez zmrazenia?

Kôpor najskôr dôkladne opláchnite a potom osušte- bylina by nemala byť vôbec mokrá.

Nádoby – ideálne sklenené umyte a tiež dôkladne vysušte.

Z kôpru následne odrežeme hrubú stonku a uložíme ho do nádoby.

Nádobu zavrieme a uchovávame v chladničke.

Keď kôpor potrebujeme, jednoducho ho vyberieme z nádoby toľko-koľko potrebujeme.

Kôpor môžeme takýmto spôsobom skladovať 2-3 mesiace.

Ako uchovať kôpor ešte dlhšiu dobu?

Kôpor najskôr umyte, nechajte trochu uschnúť a nasekajte nadrobno. Tvrdé časti stonky odstráňte, kôpor vložte do sklenenej nádoby, zatlačte prstami a zalejte octom.

Vrch pohára potom zakryte fóliou alebo celofánom a upevnite gumičkou. Takto uskladnený kôpor je vynikajúci do omáčok, polievkou alebo prívarkov. Pred použitím sceďte a prepláchnite.

Dnes najobľúbenejšie