Domáce pečivo zo syrového cesta, ktoré pripravíte skutočne jednoducho. Pripravte si na večeru lahodné pagáčiky, ktoré sú mäkučké a chutné aj na druhý deň.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
250 g masla alebo margarínu
400 g mäkkého syra (čerstvý syr, feta, alebo ako náhradu môžeme použiť tvaroh)
1 lyžičku soli (ak používame syr feta, soľ vynecháme)
1 kocku droždia
100 ml vody
1 lyžičku cukru
1 vajce
Mlieko podľa potreby
Postup:
Droždie rozmelíme v 100 ml vody, pridáme cukor a počkáme, kým vyjde kvások. Potom pridáme múku, margarín, syr a soľ. Ak je cesto príliš husté, pridáme doň mlieko. Vypracujeme jednotné hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.
Cesto rozvaľkáme na čo najtenší plát a potom zrolujeme do rolky. Potom znovu rozvaľkáme a z cesta vykrajujeme vykrajovátkom alebo pomocou pohára. Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať, kým sa rúra zahreje.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: malikuhar