plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starý a overený recept: Šľahačkové cesto na prípravu najlepších vianočných dobrôt!

Cesta je krémové, nadýchané a pečivo je úžasne jemné a vláčne. Vyskúšajte recept, ktorý sa v našej rodine dedí z generácie na generáciu.

Plnené rožteky, záviny, taštičky a koláče na najrôznejšie spôsoby a prevedenia. To všetko sa u nás doma vypeká v predvianočnom období zo šľahačkového cesta. Cesta je krémové, nadýchané a pečivo je úžasne jemné a vláčne. Cesto je potrebné skombinovať vždy s náplňou, kedže samo o sebe má samé o sebe nevýraznú chuť. Vynikajúco sa k nemu hodia tvarohové, orechové, makové, lekvárové alebo ovocné náplne.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

250 ml smotany na šľahanie

150 g masla (ako alternatívu môžeme použiť margarín)

1 vajce

Štipku soli

Postup:

Všetky prísady zmiešame v miske. Maslo môžeme rozdeliť na menšie kúsky, aby sa suroviny jednoduchšie spojili. Vypracujeme hladké cesto.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 5 častí. Každú z nich rozvaľkáme podľa toho, aký tvar pečiva chceme získať. Ak šatôčky – cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, ktorý rozkrájame na menšie štvorce. Do stredu navrstvíme náplň a preložíme, prípadne zložíme ako obálku.

Ak chceme mať rožteky, každú časť rozvaľkáme do tvaru kruhu a ten rozdelíme na trojuholníky. Na širšiu časť každého trojuholníka navrstvíme náplň a zrolujeme do tvaru rožteka.

Okrem toho môžeme pripravovať mini-rolky, záviny a ďalšie plnené dobroty.

Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút. Počas pečenia je dôležité pečivo sledovať, kedže ako vieme, každá rúra pečie inak.

Najlepšie recepty na dnes