Starodávny trik, ako uchovať čerstvé uhorky na dlhú dobu: Bez nálevu a zavárania!

Narazila som na starý spôsob uchovávania uhoriek, ktorý sa používal ešte vtedy, keď neexistovali ani len chladničky a nie to prostriedky na sterilizáciu.

O tomto triku som počula kedysi dávno, no celkom som naň zabudla. Prednedávnom som narazila na istom internetovom fóre práve na tento tip a hneď som začala pátrať. Narazila som na starý spôsob uchovávania uhoriek, ktorý sa používal ešte vtedy, keď neexistovali ani len chladničky a nie to prostriedky na sterilizáciu. Podľa toho, čo som sa dočítala, dokázali v minulosti naši predkovia takto skladovať a uchovávať uhorky celé mesiace. Všetko, čo potrebujete je sviečka, uhorky a pohár na zaváranie!

Postup:

Uhorky je potrebné veľmi dôsledne vyberať – žiadne nahnité a mäkké plody. Uhorky umyjeme a necháme celkom usušiť. Odporúča sa tiež nechať uhorky chvíľu namočené vo vode s trochou octu. Ak máte uhorky čisté – napríklad ak pestujete na slame, nemusíte ich podľa návodu ani umývať, ale nie je vhodné skladovať plody špinavé od zeminy. Hlavnou podmienkou sú však úplne suché plody.

Potom uhorky uložíme do pohára – nie však celkom doplna, ako pri zaváraní uhoriek. Nezabúdajte, že do pohára sa musí zmestiť aj sviečka. Sviečku (obyčajnú parafínovú) vložíme do stredu pohára a zapálime. Necháme chvíľu horieť pri otvorenom pohári (odporúča sa asi 5-7 minút), sviečka vytiahne vzduch zo spodnej časti pohára. Potom zatvoríme viečko a necháme sviečku dohorieť trvá to maximálne pol minúty. Táto metóda funguje na princípe vytiahnutia vzduchu z pohára. Plody, izolované od vzduchu vydržia dlhú dobu bez toho, aby sa pokazili. Ak túto starú metódu chcete vyskúšať, odporúčame najskôr zvoliť jeden pohár na skúšku a uvidíte, ako táto metóda bude fungovať.

Dnes najobľúbenejšie