Jablkové dezerty patria k mojím najobľúbenejším a tohotoročným favoritom je pre mňa jednoznačne tento úžasný koláčik. Recept naň som získala na dovolenke v Bavorsku a odvety ho pripravuje pravidelne. Je skutočne neodolateľný!
Potrebujeme:
250 g zmäknutého malsa
350 g hladkej múky
250 g kryštálového cukru
15 g prášku do pečiva
20 g vanilkového cukru
5 vajec
1 lyžičku soli
½ lyžičky škorice
2-3 ks jabĺk
Práškový cukor na posypanie
Postup:
Pripravíme si formu na pečenie (ja som použila okrúhlu s priemerom 20 cm) Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a vajíčkami. Nakoniec do hmoty vmiešame múku s práškom do pečiva, soľou a vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
Jablká umyjeme, nakrájame na tenké pláty a odstránime jadro. Posypeme škoricou a vmiešame do cesta.
Cesto navrstvíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40-45 minút. Keď je koláč vychladený, posypeme ho práškovým cukrom.
Do cesta môžeme pridať oriešky alebo hrozienka. Koláčiku to na chuti len pridá.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sovkusom