plny-hrniec_transparent_negativ.png

Smotanové rožteky z kysnutého cesta BEZ kysnutia!

Jemnučké rožteky zo zázračného kysnutého cesta bez kysnutia. Toto cesto môžete pokojne použiť aj na prípravu slaných dobrôt, pizze alebo rôznych koláčikov. Jeho neprekonateľnou výhodou je, že hoci chutí rovnako fantasticky ako iné kysnuté cestá, pracujete s ním hneď, bez čakania na vykysnutie. Skvelé, čo poviete? :-)

Jemnučké rožteky zo zázračného kysnutého cesta bez kysnutia. Toto cesto môžete pokojne použiť aj na prípravu slaných dobrôt, pizze alebo rôznych koláčikov. Jeho neprekonateľnou výhodou je, že hoci chutí rovnako fantasticky ako iné kysnuté cestá, pracujete s ním hneď, bez čakania na vykysnutie. Skvelé, čo poviete? :-)

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

1 kocku (40g) čerstvého droždia

1 lyžičku soli

100 ml oleja

200 ml kyslej smotany

200 ml teplého mlieka

1 lyžicu cukru

Na potretie:

1 žĺtok

1 lyžicu teplého mlieka

Na posypanie:

Sezam, mak, orechy…

Postup:

Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Ostatné ingrediencie zmiešame v samostatnej miske (múku, prášok do pečiva, smotanu, olej, soľ). Potom do tejto zmesi pridáme kvások a vypracujeme jednotné cesto.

Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti s ktorými pracujeme hneď.

Každú časť cesta preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru kruhu. Ten rozdelíme na 8 trojuholníkov, ktoré zrolujeme do tvaru rožtekov (na plnenie môžeme použiť ľubovoľné náplne – tvaroh, puding, čokoládu, alebo slanú náplň napríklad zo šunky a syra).

Rovnako postupujeme aj v prípade zvyšných 3 častí cesta.

Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 15 minút odpočívať. Potom ich potrieme zmesou rozšľahaného žĺtka a mlieka a posypeme ľubovoľnou posýpkou.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch pečiva nie ej zlatistý.

nikad-lepse-ni-mekse-380fa9b4acbb094964f63138f2cd628f_view_l

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes