Už som ochutnala kadečo, ale takéto zemiakové pagáče vedela len moja starká. Našťastie, naučila ich moju maminku a aj mňa. Ak ste zvyknutí robiť zemiakové pagáče len ako vyššie koláčiky, tento recept určite skúste – vyzerajú trochu inak, ako klasické pagáče (skôr ako pizza), ale chutia vynikajúco!
Potrebujeme:
500 g hladkej múke
20 g droždia čerstvého
2 lyžičky cukru
Špetku soli
70 g roztopeného masla
Šálku teplého mlieka (alebo podľa potreby)
Na plnenie:
1 kg zemiakov
Mlieko
1 cibuľu
Zväzok petržlenovej vňate nasekanej najemno
3 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Múku zmiešame v miske so soľou, v strede urobíme jamku, nalejeme do nej trochu mlieka, rozmelíme droždie a pridáme cukor. Chvíľu počkáme, kým vyjde kvások a premiesime. Pridáme roztopené maslo a podľa potreby dolievame mlieko
Miesime, kým cesto neprestane lepiť. Cesto by malo byť vláčne a bez hrudiek. Teraz stačí len prikryť a nechať vykysnúť na teplom mieste, tak aby zdvojnásobilo svoj objem.
Teraz si pripravíme náplň. Zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka. Scedíme a roztlačíme na kašu. Pridáme aj trochu mlieka, aby bola kaša krémová a vláčna. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a potom ju vmiešame do kaše. Pridáme aj pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a dochutíme soľou a korením.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4-5 menších kúskov. Každý na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenkú placku. DO stredu navrstvíme zemiakovú náplň a zabalíme do cesta. Opäť rozvaľkáme, alebo roztiahneme rukami natenko a preložíme na vymastený plech na pečenie. Takto pokračujeme s každou plackou. Pečieme pri teplote 170-180 stupňov asi pol hodinku – plus mínus, placky treba sledovať a keď sú na povrchu zlatisté, vyberte ich z rúry.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Margitka P.