Kapusta je zelenina plná živín a vitamínov. Navyše, vynikajúco dopĺňa ďalšie pokrmy, ktorým dodáva správnu sviežosť a vyváženú chuť. Pripravte si vynikajúci kapustový šalát plný vitamínov, ktorý perfektne doladí každé jedlo.
Potrebujeme:
2 kg kapusty
400 g mrkvy
4 strúčiky cesnaku
Marináda:
150 ml rastlinného oleja
75 ml octu (9%)
2 lyžice soli
3 lístky bobkového listu
5-6 kúskov celého čierneho korenia
500 ml vody
Postup:
Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezenace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).
Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.
Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.