plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rýchle domáce rožteky

Vôňa domáceho pečiva je neopísateľná. Nevyrovnajú sa jej nijaké kupované polotovary z obchodu. Vyskúšajte skvelý a jednoduchý recept na vláčne domáce rožky, ktoré môžu už o chvíľu rozvoniavať aj u vás doma. :-)

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

1 bal. sušeného droždia

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžičku soli

100 ml oleja

200 g kyslej smotany

200 ml teplého mlieka

1 lyžicu cukru

1 rozšľahaný žĺtok na potretie

Postup:

V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme olej, kyslú smotanu a premiešame.

V inej miske zmiešame teplé mlieko s cukrom a instantným droždím. Zmiešame a počkáme, kým vyjde kvások. Kvások potom prelejme do múčnej zmesi a vypracujeme hladké cesto.

Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbku cca 0,5 cm. Každý kruh rozrežeme na menšie trojuholníčky. Rolujeme smerom od okraja do stredu.

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Rožky preložíme na vymastený plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 10-15 minút. Potom povrch rožtekov potrieme rozšľahaným žĺtkom a môžeme podľa chuti posypať rascou, soľou alebo  sezamovými semienkami.

Vložíme do vyhriatej rúry kde pečieme cca 10-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nie je zlatistohnedý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Najlepšie recepty na dnes