Ak obľubujete jablkové dezerty, tento lahodný závin by ste rozhodne mali vyskúšať. Jabĺčka v spojení s voňavým tvarohovým cestom a hrozienkami, vytvárajú úžasnú kombináciu. Chuť a vôňa tejto dobroty vás presvedčí, že nič lepšie si k šálke kávy ani nemôžete priať.
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
200 g mäkkého tvarohu (nie z vaničky)
150 g masla
1 lyžičku prášku do pečiva
50-10 g hrozienok
Štipku soli
1 lyžiču citrónovej šťavy
2-3 ks jabĺk (ošúpaných a nakrájaných na drobné kocky)
2 lyžice hnedého cukru
1 žĺtok na potretie
Postup:
Na prípravu cesta spojíme múku s maslom, tvarohom, práškom do pečiva a štipkou soli. Vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme do chladničky odpočívať na 30 minút.
Medzitým si pripravíme náplň. Kúsky jabĺk zalejeme citrónovou šťavou a zmiešame s cukrom a hrozienkami. Podľa chuti môžeme pridať škoricu.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme na tenký plát. Na cesto navrstvíme náplň a cesto zavinieme. Potom záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch cesta nebude zlatistý (cca 30 minút).
Hotové záviny môžeme posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sovkusom