Rada pre všetkých, ktorí majú rajčiny obsypané zelenými plodmi a boja sa, že nedozrejú: Urobte rastline TOTO a dozrejú do poslednej!

Každý rok mám na konci sezóny s rajčinami tento problém. Preto som pátral a vypátral starý trik, ktorý môže pomôcť aj vám.

Každý rok mám na konci sezóny s rajčinami tento problém. Preto som pátral a vypátral starý trik, ktorý môže pomôcť aj vám.

Keď budete mať koncom leta posledné plody a tie nie a nie dozrieť, poradím tip, ktorý som dostal od kolegu – vraj je to veľmi stará metóda. Vyskúšal som minulý rok a funguje. Rajčiny nemusíme oberať a nechať dozrievať na okne ani v kartónoch či papierových vreckách!

Chce to mierny „šok“

Urobte to vtedy, keď slnka bude menej a posledná úroda nie a nie dozrieť. Ja som mal vďaka tomu ešte tri košíky krásne dozretých rajčín a susedom už nedozreli, preto to pripisujem tejto metóde.

Vezmeme dlhý nôž alebo ostrý rýľ. Okolo stonky vo vzdialenosti 5-10 cm urobíme kruh hlboký asi 20 centimetrov. Týmto zákrokom narušíte korene rajčiny, ktoré sú u rajčín veľmi dlhé a siahajú pomerne hlboko. Tento „šok“ rastlinu vyprovokuje k urýchleniu zrenia – je to akýsi pud sebazáchovy a všetka energia, ktorú rastlina má pôjde na zretie plodov. Ak sa obávate, čo sa stane, vyskúšajte najskôr na jednej rastline a sami si môžete porovnať. Mne to fungovalo skvele!

Jozef Kováčik

Nezabudnite: Na konci sezóny odstrániť vrchol

Odstránením vrcholu  na konci sezóny zabezpečíte, že plody môžu dozrieť a rastlina sa nevyčerpá na ďalšie rozrastanie sa a produkciu ďalších plodov, ale práve na už spomínané dozrievanie posledných plodov. Keď je slniečka už menej a paradajky dozrievajú pomaly, prípadne hnijú priamo na rastline, neváhajte takto zachrániť poslednú úrodu. Ide o starú a osvedčenú radu záhradkárov. Zatiaľ čo na začiatku sezóny odstraňujeme spodné listy, na konci sezóny vždy vrchol rastliny.

Dnes najobľúbenejšie