plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prvotriedne zemiakové pagáče

Zemiakové pagáče patria medzi naše najobľúbenejšie domáce pečivo. Rada sa s vami podelím o môj najobľúbenejší recept na ich prípravu. Sú úžasne mäkučké, nadýchané a chutia fantasticky. Určite stoja za vyskúšanie. :-)

Zemiakové pagáče patria medzi naše najobľúbenejšie domáce pečivo. Rada sa s vami podelím o môj najobľúbenejší recept na ich prípravu. Sú úžasne mäkučké, nadýchané a chutia fantasticky. Určite stoja za vyskúšanie. :-)

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

2 žĺtky

40 g droždia – čerstvého

700 ml vlažného mlieka

2 lyžičky soli

200 ml slnečnicového oleja

Náplň:

250 g dobre vychladeného masla

3 väčšie zemiaky

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode.

V miske zmiešame cukor s časťou vlažného mliekom a pridáme rozdrobené droždie. Počkáme, kým vyjde kvások.

Keď kvások vyjde pridáme múku, soľ, žĺtky a zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré miesime, kým sa neprestane lepiť na ruky. Postupne do cesta pridávame olej a miesime, kým sa olej celkom nevstrebe do cesta. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.

Medzitým  uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a rozdelíme na 3 časti. Rovnako rozdelíme na 3 časti aj vychladené maslo.

Vykysnuté cesto rozložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru štvorca. Na povrch cesta nastrúhame jednu časť strúhaných zemiakov a nastrúhame jednu časť masla. Potom všetky strany cesta zavinieme smerom do stredu. Cesto obrátime a necháme 15-20 minút podkysnúť. Po uplynutí tohoto času celý postup zopakujeme, opäť necháme podkysnúť a potom zopakujeme posledný – tretíkrát.

Keď sme cesto poslednýkrát preložili – necháme ho ešte 15-20 minút podkysnúť a zatiaľ si prirpavíme plech a rúru nastavíme na 200 stupňov.

Potom cesto rozvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme jednotlivé pagáčiky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom vystlaný plech tak, aby mali medzi sebou dostatočné rozostupy.

Pagáčiky vložíme dov yhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov, kým nie sú na povrchu zlatisté a chrumkavé.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: nosalty

Najlepšie recepty na dnes