plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prekvapila vás nečakaná návšteva? Zachráni vás „Slonie žrádlo“!

Hoci nevieme, odkiaľ pochádza názov tohoto pokrmu, jedno je zrejmé - chutí úžasne.

Veľmi chutný studený šalát alebo pomazánka, ktorá najlepšie chutí s čerstvým pečivom alebo hriankami. Hoci netuším, odkiaľ sa vzal práve tento názov, ide o skvelú pochúťku, ktorá vás zachráni vždy, keď vás prepadne hlad alebo sa objaví nečakaná návšteva. Toto pohostenie určite zachutí každému.

Potrebujeme:

300 g šunky nakrájanej nadrobno

200 g tvrdého syra

4 vajcia uvarené natvrdo a nastrúhané, prípadne nakrájané nadrobno

1 nakrájanú cibuľu (môže byť pokojne aj väčší kus)

2 ks nakladaných uhoriek nakrájaných nadrobno

3 lyžice rastlinného oleja

3 lyžice horčice

1 lyžicu worcesterskej omáčky

1 lyžicu sójovej omáčky

Majonézu, smotanu alebo jogurt podľa chuti

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Uhorky, cibuľu a vajcia jednoducho zmiešame v miske a pridáme aj šunku a strúhaný alebo nakrájaný tvrdý syr.

Olej, horčicu sójovú aj worcesterskú omáčku preložíme na plameň, osolíme a okoreníme a varíme približne 2 minúty.

Nálev necháme vychladnúť a následne nalejeme na zeleninovo-šunkovú zmes. Pridáme majonézu podľa chuti, premiešame a môžeme podávať. Prípadne môžeme vložiť do chladničky odležať, vtedy táto pochúťka chutí ešte lepšie.

Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady ako rajčiny, papriku, mrkvu a iné. Ja som do svoju šalátu pridala sterilizovanú kukuricu. Fantázii sa medze nekladú.

Podávame s hriankou alebo čerstvým pečivom, posypané zelenými bylinkami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes