plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prekáža vám nepríjemný zápach spôsobený cesnakom? Vďaka jednoduchému triku zapáchať nebude!

Cesnak sa na liečbu širokej škály ochorení používa už vyše 5000 rokov. O jeho nesporných výhodách by sme mohli písať siahodlhé traktáty, no napriek tomu sa mu množstvo ľudí vyhýba. Dôvod je pritom jednoduchý – cesnak je v surovom stave pikantný a navyše nezanecháva v ústach veľmi príjemnú vôňu.

Práve vtedy asi väčšmi oceníte fermentovaný cesnak. Ten má jemnejšiu chuť a poskytuje tiež priateľské črevné baktérie. Jeho výroba je veľmi jednoduchá a lacná a jediné, čo budete potrebovať, je zdravý jablčný ocot, cesnak a trocha trpezlivosti.

Cesnak a jeho výhody

Cesnak je výborným liekom na prechladnutie. Štúdia uverejnená v odbornom časopise Advances in Therapy zistila, že cesnak znižuje prechladnutie o 63 percent a u 70 percent ľudí skrátil trvanie choroby v priemere z 5 dní na 1,5 dňa.

Výborný je tiež na zníženie krvného tlaku. Podľa štúdie z roku 2013 uverejnenej v Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences je starý cesnak rovnako účinný ako atenolol – liek, ktorý býva často predpisovaný na liečbu vysokého krvného tlaku.

Za konzumáciu cesnaku sa vám poďakuje aj vaše srdce. Podľa britskej štúdie z roku 2000 cesnak znižuje hladiny cholesterolu a rozpúšťa krvné zrazeniny, čím sa znižuje riziko upchatia tepien a infarktu.

Cesnak je tiež výborným pomocníkom pre kosti. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Phytotherapy Research cesnak obsahuje zinok, mangán, vitamín B6, vitamín C a enzýmy, ktoré zlepšujú tvorbu kostí a spojivových tkanív, kostný metabolizmus a vstrebávanie vápnika.

Kvasenie navyše dodá cesnaku veľa zdravých črevných baktérií na boj proti zažívacím problémom.

 

Ako si vyrobiť fermentovaný cesnak

Ako sme už spomenuli vyššie, fermentovaný cesnak ocenia najmä ľudia, ktorým prekáža pikantná chuť cesnaku a nepríjemný zápach z úst, ktorý po jeho konzumácii môže vzniknúť.

Existujú dva spôsoby, ako si fermentovaný cesnak vyrobiť – môžete cesnak kvasiť vo vode a soli alebo v jablčnom octe. Jablčný ocot pridá cesnaku probiotický efekt, to znamená, že na ňom dokážu prežiť prospešné baktérie.

Potrebujeme:

  • 12 – 14 hlávok cesnaku
  • Soľný roztok (1 liter vody + 2 polievkové lyžice morskej soli) alebo jablčný ocot
  • Vaše obľúbené bylinky, čerstvé alebo sušené (podľa chuti)

 

Postup:

  • Očistite cesnak a uistite sa, že sú strúčiky v celku. Nedrvte ich a ani nekrájajte, pretože tým uvoľníte alicín, hlavnú zdravotnú zložku cesnaku.
  • Dajte strúčiky cesnaku do čistej sklenej nádoby s uzáverom. Pridajte sušené alebo čerstvé bylinky. Nalejte soľný roztok alebo ocot na cesnak tak, aby všetky strúčiky ostali ponorené.
  • Nechajte nádobu odstáť po dobu aspoň 3-4 týždňov. Potom ju presuňte na chladné miesto. Čím dlhšie bude cesnak v chlade, tým bude chutnejší. Dĺžka fermentačného procesu je závislá od klimatických podmienok a ročného obdobia. Čím je teplejšie, tým rýchlejšie bude fermentácia ukončená.

Takto vykvasený fermentovaný cesnak môžete použiť v celom rade pokrmov. Vynikne najmä v šalátových zálievkach, polievkach, s pečenými zemiakmi, ale aj surový.

Najlepšie recepty na dnes