Keď ho raz vyskúšate, už nikdy nebudete používať kupované cesto z obchodu. Ten rozdieľ je totiž ohromný a domácemu cestu sa jednoducho nič nevyrovná.
Potrebujeme:
Na maslové cesto:
250 g masla
120 g hladkej múky
Štipku soli
Na kysnuté cesto:
300 g polohrubej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
½ kocky čerstvého droždia
2 lyžice kryštálového cukru
½ lyžičky soli
150 ml vlažného mlieka
1 lyžičku citrónovej kôry
2 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
Najskôr si pripravíme maslové cesto. Zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme nabok odležať.
Na kysnuté cesto zmiešame v miske všetky prísady a vypracujeme jednotné hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, roziahneme a do stredu uložíme maslové cesto. Maslové cesto zabalíme do kysnutého.
Masu, ktorá nám takto vznikne rozvaľkáme na plát a zložíme – sprava doľava a zhora dole. Potom opäť rozvaľkáme a celý postup skladania zopakujeme.
Opäť rozvaľkáme a naposledy zložíme. Zložené cesto obrátime zloženou časťou nadol, poprášime múkou, zakryjeme fóliu a necháme 1 hodinu odpočívať. Necháme odpočívať, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Cesto rozvaľkáme a plníme podľa chuti – môžete vyrábať rožteky, croissanty, trubičky, plnené šatôčky alebo iné koláčiky.
Koláčiky z tohto cesta pečieme približne 20 minút pri teplote 180 stupňov.