plny-hrniec_transparent_negativ.png

Perfektný tip, ako pripraviť šťavnatú a úžasne chutnú plnku: Upečte ju vo forme na bábovku!

Máte doma staršie pečivo? Pripravte si fantastickú plnku v bábovkovej forme!

Plnka alebo nádievka sa v našich zemepisných šírkach najčastejšie podáva ako príloha k pečenej hydine. Táto príloha však fantasticky chutí aj sama o sebe a keď ju pripravíte ako slaný koláč napríklad vo forme na bábovku, je to hotová delikatesa. Nemusíte sa obávať, že plnka bude vysušená. Pridaný vývar sa postará o šťavnatosť a plnke pridá na chuti.

Potrebujeme:

2 lyžice oleja

3 stonky zeleru nasekané najemno

2 stredne veľké cibule nasekané najemno

5 plátkov slaniny nakrájaných nadrobno

2 lyžice cesnakového prášku

Soľ a korenie podľa chuti

2 šálky vývaru – ideálne slepačieho alebo morčacieho

4 vajcia

1 šálku nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate

1 väčší bochník staršieho chlebíka, alebo dva menšie (prípadne staršie žemle alebo rožky)

Postup:

Chlebík nakrájame na kocky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 95 stupňov 35-40 minút. Prípadne, môžeme chlebík nechať cez noc uschnúť a pečenie môžeme vynechať.

stuffingbundtpan-1-3a

Rúru nastavíme 190 stupňov a pripravíme si formu na bábovku, ktorú vymastíme olejom.

Na panvici zahrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu a zeler, kým zelenina nezmäkne. Potom pridáme slaninu, cesnakový prášok, soľ a korenie. Všetko spolu varíme ešte 1 minútu.

Vo väčšej miske rozšľaháme vajcia vo vývare a potom túto zmes nalejme na restovanú zelinu so slaninou. Pridáme chlieb, petržlenovú vňať a všetko spolu dobre premiešame.

stuffingbundtpan-1-4a

Zmes navrstvíme do bábovkovej formy a prikryjeme alobalom. Pečieme pri teplote 190 stupňov 45-55 minút. 15-20 minút pred koncom odstránime alobal, aby sa povrch plnky zapiekol dozlatista.

stuffingbundtpan-1-5a

stuffingbundtpan-1-6a

stuffingbundtpan-1-7a

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: tiphero

Najlepšie recepty na dnes