Uvariť perfektnú ovsenú kašu, jačmenné krúpy alebo obyčajnú šošovicu sa javí ako jednoduchá vec. Stačí však chvíľka naviac a z obľúbeného jedla je nevzhľadná hmota, ktorá zďaleka nechutí tak, ako by mala. Preto si tento malý ťahák pre istotu vytlačte a pripevníte na chladničku. Pri varení obilnín tak už nikdy nebudete hádať! :-)
Ryža
Doba varenia je v rozmedzí od 15-20 minút, podľa druhu ryže. Vody by malo byť v kastróly dvakrát toľko ako ryže. Nezabúdajte variť na miernom ohni a miešať, aby sa ryža nepripálila. Tajomstvo dobre uvarenej ryže je vždy v dostatočnom množstve vody použitom pri varení.
Pšeno
Varíme ho 25-35 minút. Pšeno pred varením dobre prepláchnite teplou vodou. Varíme na miernom ohni.
Pohánka
Pohánku varíme 20-25 minút. Na jednu šálku pohánky pripadá 2,5 šálky vody. Pohánku varíme na miernom ohni bez miešania.
Krúpy
Jačmenné krúpy sa varia od 20 minút až po jednu hodinu – podľa toho, aké mäkké ich chceme mať. Krúpy je potrebné variť vo väčšom množstve vody. Krúpy vždy vkladáme do vriacej vody.
Krupica
Krupicu varíme 15 minút a to vo vriacej vode alebo v mlieku. Pomer s ktorým vytvoríte chutnú krupicovú kašu je 2 lyžice krupice na 200 ml tekutiny.
Bulgur
Túto obilninu varíme 15-20 minút na miernom ohni pod pokrievkou.
Ovsené krúpy
Ovsené krúpy je potrebné pred varením zaliať vriacou vodou a nechať aspoň 3-4 hodiny odpočívať. Potom sa varia po dobu 30 minút na miernom ohni. Nedrvené krúpy sa varia až 2 hodiny.
Ovsené vločky
Ak ich pripravujeme varením, stačí im 3-5 minút na miernom ohni.
Kukuričná krupica
Varí sa po dobu 30 minút, s slanej alebo sladkej vode – podľa toho, na čo ju chceme použiť. Polenta sa varí 35-40 minút za stáleho miešania.
Ak chcete, aby bola akákoľvek kaša – jačmenná, kukuričná alebo iná čo najlepšia, nechajte po dovarení stáť 15 minút na teplom mieste, alebo v mierne vyhriatej rúre. Nezabudnite, že maslo a rôzne bylinné oleje pridané po dovarení, podčiarknu chuť kaše – napríklad tekvicový, olivový, ľanový…