Toto pečivo pochádza z marockej kuchyne a predstavuje vzdušné mini žemle, ktoré sa podávajú ako klasické pečivo k slaným ale aj sladkým pokrmom. Pripravujú sa podobne ako naše lokše – na suchej panvici z hrubším dnom. Môžete ich vyskúšať napríklad namiesto klasických žemlí pri príprave domácich hamburgerov.
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
½-1 lyžičku soli
250 ml teplej vody
1 lyžičku sušeného droždia
Postup:
Droždie zmiešame s preosiatou múkou a soľou. Pridáme teplú vodu a vymiesime elasitické cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
Cesto rozdelíme na 2 časti a každú rozvaľkáme na placku s hrúbkou približne 4 mm. Z oboch kusov cesta vykrajujeme kruhy pomocou vykrajovátka alebo skleneného poháru.
Cesto necháme na rovnom povrchu podkysnúť 15-20 minút.
Potom opekáme na suchej panvici z hrunším dnom. Pečivo by malo narásť a na každej strane sa objaví hnedý kruh – tak zistíte, že sú vzdušné žemličky prirpavené.
Hotové pečivo necháme vychladnúť a môžeme podávať. Napríklad aj so šunkou a syrom ako klasické žemle.
zdroj: takprosto