Pečú sa na sucho a chutia vynikajúco. Pripravujem ich podľa tradičného receptu mojej starej mamy.
Postup:
1 kg zemiakov uvarených v šupke
1 lyžičku soli
150 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
Nadrobno nakrájanú vňať
Na potretie:
Maslo alebo masť
Postup:
Zemiaky je dobré pripraviť o deň skôr. Ja ich uvarím večer a placky z nich pripravujem na druhý deň na obed. Zemiaky klasicky uvaríme v šupke a na druhý de/n ošúpeme, nastrúhame a pridáme obe múky a soľ. Vypracujeme zemiakové cesto, do ktorého pridáme aj petržlenovú vňať.
Z cesta formujeme jednotlivé malé placky. Môžeme ich len vyformovať rukami, alebo rozvaľkať a vykrajovať z cesta. Pečieme na suchej panvici.
Upečené placky potrieme maslom alebo masťou. Výborné sú aj ako príloha k omáčke alebo polievke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)