plny-hrniec_transparent_negativ.png

Za pár centov a bez čakania na vykysnutie: Overený recept na tie najlepšie domáce rožteky, ktoré sa zakaždým vydaria!

Tieto rožteky miluje celá naša rodina, robím ich každý týždeň a stále skúšam nové nápady - rôzne semienka, alebo po upečení potriem cesnakom a masťou. Sú jednoducho fantastické a za pár drobných máte pečivo, aké v obchode nekúpite!

Tieto rožteky miluje celá naša rodina, robím ich každý týždeň a stále skúšam nové nápady – rôzne semienka, alebo po upečení potriem cesnakom a masťou. Sú jednoducho fantastické a za pár drobných máte pečivo, aké v obchode nekúpite!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky (môžeme použiť aj špaldovú)

250 ml mlieka

25 g čerstvého droždia

25-30 g rozpusteného masla

1 lyžičku cukru

1 lyžičku soli

1-2 lyžíc mlieka

Postup:

Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.

Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.

Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.

Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely  a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník, ktorý jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Povrch rožtekov potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.

Poznámka: Ja niekedy zvyknem rožteky po rozdelení na 2 bochníky odpočinúť 15 minút, ale robím to podľa toho, ako stíham. Väčšinou s cestom pracujem hneď a rožteky sú aj tak výborné!

Najlepšie recepty na dnes