plny-hrniec_transparent_negativ.png

Olivový chlieb

Milujem čerstvé pečivo a rovnako neodolám ani lahodnej chuti olív, ktoré mi vždy pripomenú slnečné Grécko. Tak som si povedala, prečo tie dve skvelé potraviny nespojiť dohromady. A tak vznikol môj prvý olivový chlieb. Pýtate sa, ako dopadlo? Zaprášilo sa po ňom skôr, ako stihol vychladnúť. A to považujeme za najlepší test kvality. :-)

Potrebujeme:

400 g hladkej múky (prípadne 200 g hladkej a 200 g polohrubej múky)

Plechovku čiernych olív nakrájaných na štvrtinky

½ bal. suchého droždia

300 ml vlažnej vody

100 ml nálevu z plechovky

Korenie podľa chuti (napr. bazalka, oregano, provensalské korenie)

Štipku soli

Maslo na vymastenie plechu

Postup:

Vo väčšej miske si zmiešame múku, droždie, korenie a soľ. Potom pridáme obe tekutiny (vodu aj nálev) a začneme rukou vypracovávať cesto. Do cesta postupne zapracovávame olivy. Keďže sa cesto dosť lepí, je dobré miesiť ho pomúčenými rukami.

Keď je cesto hladké, prikryjeme ho utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste cca 1 hodinu. Cesto by malo svoj objem zdvojnásobiť.

Keď je cesto vykysnuté, opäť ho premiesime rukou na pomúčenej pracovnej doske a vymodelujeme bochník. Na povrchu bochníka vytvoríme ostrým nožom niekoľko zázarezov. Následne ho uložíme na vymasetný plech a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 až 220 stupňov približne 50 minút, kým nie je povrch hnedastý a chrumkavý. Po uplynutí tohto času môžeme bochník nechať ešte 10 minút v rúre „dôjsť“, aby sme mali istotu, že je dostatočne upečený.

Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: familyspice

Najlepšie recepty na dnes