plny-hrniec_transparent_negativ.png

Odskúšané a výborné: Mäkučké sladké rožteky z rýchleho cesta, bez kysnutia!

Vyskúšala som a hoci som tomu cestu neverila, sú vynikajúce – mäkučké a vláčne. Dokonca, skvele aj na druhý deň.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

200 ml kyslej smotany

1 bal. prášku do pečiva

200 ml mlieka

1 lyžica kr. cukru

100 ml rastlinného oleja

1 lyžičku soli

1 kocku čerstvého droždia

Náplň:

Džem, tvaroh,Nutella ….

Na potretie:

1 žĺtok + 1 lyžicu teplého mlieka

Postup:

Z teplého mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Počkáme 10-15 minút, kým vyjde a potom zmiešame s ostatnými prísadami tak, aby sme vypracovali hladké cesto bez hrudiek. A teraz príde tá zmena oproti klasickému kysnutému cestu. S týmto cestom totiž pracujeme hneď, netreba čakať, kým vykysne!

Cesto rozdelíme na pracovnej doske na 4 časti a každú rozvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou cca 0,5 cm. Kruh narežeme na osminky a na širšiu časť dáme 1-2 lyžičky náplne. Zrolujeme a okraje pri náplni ešte založíme, aby ostala vo vnútri a nevytiekla na plech.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra zahreje necháme podrásť (stačí aj 15 minút). Potom potrieme žĺtkom rozmiešaným s teplým mliekom a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch rožtekov nie je zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes