plny-hrniec_transparent_negativ.png

Lepší dezert som v živote nejedla: Neskutočne jemný a lahodný francúzsky zákusok „Opera rezy“!

Tento zákusok patrí k skvostom francúzskeho cukrárskeho umenia. Nájdete v ňom ten najlepší maslový krém a najjemnejší korpus. Všetko pretkané vôňou kávy a čokoládou, je to ten najluxusnejší zákusok, aký poznáme.

Tento zákusok patrí k skvostom francúzskeho cukrárskeho umenia. Nájdete v ňom ten najlepší maslový krém a najjemnejší korpus. Všetko pretkané vôňou kávy a čokoládou, je to ten najluxusnejší zákusok, aký poznáme.

Potrebujeme:

Korpus:

3 vajcia

3 bielky

120 g najemno namletých mandlí

120 g práškového cukru preosiateho

40 g hladkej múky

25 g rozpusteného masla (vychladnutého)

20 g cukru krupica

Na maslový krém:

1 vajce

1 žĺtok

100 g cukru krupica

25 g vody

200 g zmäknutého maska

4 lyžice silnej kávy

Čokoládový krém:

200 g tmavej čokolády

150 g smotany na šľahanie 33%

60 g masla

Poleva:

100 g tmavej čokolády (70%)

100 g smotany na šľahanie

Ďalej potrebujeme:

50 g tmavej čokolády

½ lyžičky oleja

Postup:

Vajcia ušľaháme s práškovým cukrom do peny, postupne pridáme mandle, múku a ušľaháme penovú hmotu (šľaháme asi 10 minút). Z bielkov a cukru krupice ušľaháme sneh. Do žĺtkovej zmesi vmiešame najskôr rozpustené maslo a potom opatrne, po častiach aj sneh. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto by mať hrúbku asi 1 cm – uhladíme a pečieme asi 8 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov. Cesto by nemalo príliš stmavnúť, z plechu vyklopíme a necháme vychladnúť na rošte.

Maslový krém: Vajce a žĺtok našľaháme do peny. Do vody nasypeme cukor a uvaríme cukrový sirup – mal by byť o niečo redší ako med, že je uvarený spoznáme tak, že sa začne držať na lyžičke a mierne sa oddeľuje od stien. Ak máte teplomer, je to teplota 120 stupňov. Do svetlej vaječnej hmoty hneď lejeme tenkým prúdom za stáleho šľahania cukrový sirup (rozhodne sirup nenechajte stáť, stuhol by vám). Potom otáčky zvýšime o jeden stupeň a pri stredných otáčkach šľaháme až dovtedy, kým zmes nevychladne. Nakoniec vmiešame aj zmäknuté maslo a uvarenú silnú kávu.

Čokoládový krém je veľmi jednoduchý – smotanu privedieme do varu, nalejeme na čokoládu nalámanú na kúsky a rozmiešame vareškou. Vezmeme ručný šľahač a šľaháme, kým čokoládová zmes nie je vlažná. Potom všľaháme zmäknuté maslo a krém dáme vychaldnúť do chladničky.

Cesto rozkrojíme na 3 rovnaké časti – štvorce alebo obdĺžniky. Snažíme sa, aby boli okraje čo najrovnejšie.

Na jeden plát cesta- ten ktorý bude na spodu natrieme čokoládu rozpustenú olejom, dáme stuhnúť do chladničky. Potom tento plát otočíme tak, aby bola čokoláda na spodnej strane, pokračujeme ½ maslového krému. Priložíme druhý plát cesta, jemne zatlačíme, navrstvíme čokoládový krém, posledný plát cesta a opäť jemne zatlačíme. Potom druhá polovica maslového krému a uhladíme. Nakoniec potrieme polevou, ktorú získame rozpustením čokolády v horúcej smotane. Zákusok vložíme do chladničky. Krémy môžete striedať, napríklad na spodok môžete dať čokoládový krém, je to len na vás, výsledok bude aj tak fantastický.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes