Nekupujte DRAHÝ cesnak v obchode: Najzdravší domáci cesnak vypestujete jednoducho na parapete!

Ak si myslíte, že na pestovanie cesnaku potrebujete záhradu a celkom iné ročné obdobie, aké máme práve teraz, ste na omyle. Zásobu domáceho cesnaku môžete pestovať celoročne a to aj v interiéri – na okennej parapete. Je to jednoduchšie, ako si myslíte!

Ak si myslíte, že na pestovanie cesnaku potrebujete záhradu a celkom iné ročné obdobie, aké máme práve teraz, ste na omyle.

 

 

Zásobu domáceho cesnaku môžete pestovať celoročne a to aj v interiéri – na okennej parapete.

Je to jednoduchšie, ako si myslíte!

Cesnakový záhon na okennom parapete

 

2-1

 

Potrebujeme:

Väčšiu nádobu na pestovanie s otvormi na odvodnenie:

berte na vedomie, že jednotlivé strúčiky musia mať rozostupy 10 cm medzi sebou a musia byť 10 cm od okrajov nádoby.

Tiež je potrebné, aby bola nádoba dostatočne hlboká.

Pôdu – získame ju zmiešaním zeminy a piesku v pomere 3:1.

 

 

Hlávku alebo hlávky cesnaku rozdelené na strúčiky: – spodnú hnedú spodnú časť a umiestníme do pôdy (koreňom – širšou časťou nadol).

Vrchná časť strúčiky by mala byť približne 3 cm po zemou.

Nezabúdajte tiež na rozostupy 10 cm medzi sebou a 10 cm od okrajov nádoby.

Nádobu s cesnakom uložíme na okenný parapet, ideálne na miesto, kam dopadajú slnečné lúče aspoň 8 hodín počas dňa.

 

 

Pôdu je potrebné pravidelne zalievať – to je predpoklad bohatej úrody cesnaku.

Cesnak však vo vode rozhodne nemôže stáť – preto je dôležité zabezpečiť odtekanie prebytočnej vlahy cez drenážne otvory.

Keď začne cesnak vyrastať, odtrhnite cíbiky (urobte si napríklad skvelý cesnakový chlebík) a nechajte rásť ďalej a pôdu zalievajte ako doteraz.

Po približne 7 mesiacoch začnú výhonky hnednúť a odumierať.

Čas zbierať vašu úrodu cesnaku.

 

3-1

 

Pre cesnak je po celý dobu pestovania dôležitá dostatočná vlhkosť pôdy.

Nezalievajte ho však studenou či dokonca ľadovou vodou.

Ideálna teplota na zalievanie v interiéri je voda s teplotou 15-18 stupňov Celzia.

Ako cesnak skladovať?

Úrodu vášho cesnaku nezabudnite aj vhodne uskladniť.

 

 

Aby cesnak nevyschol, je vhodné skladovať ho v textilných alebo papierových vreckách s otvormi.

Ďalším spôsobom, ako skladovať cesnak je ošúpať ho a zomlieť v mlynčeku na mäso.

Zomletý cesnak sa navrství do formičiek na prípravu ľadu, zamrazí a následne podľa potreby používa do pokrmov.

 

5-1

 

Nezabudnite tiež na to, aké benefity pre vaše zdravie má cesnak upečený vcelku v šupke.

Navyše, takto upravený cesnak celkom stráca svoju štipľavosť a nadobúda celkom novú lahodnú chuť.

Neváhajte a presvedčte sa na vlastnej chuti, že sile domáceho cesnaku sa ten z obchodu nemôže rovnať.

zdroj: takprosto

Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie