Ak si myslíte, že na pestovanie cesnaku potrebujete záhradu a celkom iné ročné obdobie, aké máme práve teraz, ste na omyle.
Zásobu domáceho cesnaku môžete pestovať celoročne a to aj v interiéri – na okennej parapete.
Je to jednoduchšie, ako si myslíte!
Cesnakový záhon na okennom parapete
Potrebujeme:
Väčšiu nádobu na pestovanie s otvormi na odvodnenie:
berte na vedomie, že jednotlivé strúčiky musia mať rozostupy 10 cm medzi sebou a musia byť 10 cm od okrajov nádoby.
Tiež je potrebné, aby bola nádoba dostatočne hlboká.
Pôdu – získame ju zmiešaním zeminy a piesku v pomere 3:1.
Hlávku alebo hlávky cesnaku rozdelené na strúčiky: – spodnú hnedú spodnú časť a umiestníme do pôdy (koreňom – širšou časťou nadol).
Vrchná časť strúčiky by mala byť približne 3 cm po zemou.
Nezabúdajte tiež na rozostupy 10 cm medzi sebou a 10 cm od okrajov nádoby.
Nádobu s cesnakom uložíme na okenný parapet, ideálne na miesto, kam dopadajú slnečné lúče aspoň 8 hodín počas dňa.
Pôdu je potrebné pravidelne zalievať – to je predpoklad bohatej úrody cesnaku.
Cesnak však vo vode rozhodne nemôže stáť – preto je dôležité zabezpečiť odtekanie prebytočnej vlahy cez drenážne otvory.
Keď začne cesnak vyrastať, odtrhnite cíbiky (urobte si napríklad skvelý cesnakový chlebík) a nechajte rásť ďalej a pôdu zalievajte ako doteraz.
Po približne 7 mesiacoch začnú výhonky hnednúť a odumierať.
Čas zbierať vašu úrodu cesnaku.
Pre cesnak je po celý dobu pestovania dôležitá dostatočná vlhkosť pôdy.
Nezalievajte ho však studenou či dokonca ľadovou vodou.
Ideálna teplota na zalievanie v interiéri je voda s teplotou 15-18 stupňov Celzia.
Ako cesnak skladovať?
Úrodu vášho cesnaku nezabudnite aj vhodne uskladniť.
Aby cesnak nevyschol, je vhodné skladovať ho v textilných alebo papierových vreckách s otvormi.
Ďalším spôsobom, ako skladovať cesnak je ošúpať ho a zomlieť v mlynčeku na mäso.
Zomletý cesnak sa navrství do formičiek na prípravu ľadu, zamrazí a následne podľa potreby používa do pokrmov.
Nezabudnite tiež na to, aké benefity pre vaše zdravie má cesnak upečený vcelku v šupke.
Navyše, takto upravený cesnak celkom stráca svoju štipľavosť a nadobúda celkom novú lahodnú chuť.
Neváhajte a presvedčte sa na vlastnej chuti, že sile domáceho cesnaku sa ten z obchodu nemôže rovnať.
zdroj: takprosto