plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie cesto na sladké rožteky: Svokra mi poradila jednu prísadu, s ktorou sú oveľa jemnejšie a mäkšie!

Vyskúšajte na slano aj na sladko, toto cesto je skutočne výborné!

Mäkučké a nadýchané cesto, ktoré používam najmä na plnené dobroty. Sušené mlieko som do cesta doteraz nepridávala, ale rozdiel je skutočne cítiť. Odteraz cesto len so sušeným mliekom.

Potrebujeme:

500 ml teplej vody

65-70 g sušeného mlieka

12 g sušené droždie

800 – 900 g hladká múka

50 g kryštálového cukru

1,5 soli

75 g rozpusteného masla

1 vajce

50 g rozpusteného masla na potretie

Potrebujeme:

Vo vode si rozmiešame sušené mlieko, pridáme maslo a premiešame. Suché prísady zmiešame v samostatnej miske a pridáme k nim aj vajce. Do tejto zmesi potupne za stáleho miešania prilievame tekutú zmes. Vypracujeme hladké cesto, ktoré na teplom mieste necháme kysnúť.

Cesto potom preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát. Ten nakrájame na menšie obdĺžniky a každý potrieme maslom.

Potom jednoducho zrolujeme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 30 minút podkysnúť a následne vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.

Ak máte chuť na slanú variantu, do cesta dajte menej cukru a naplňte šunkou, syrom či inými obľúbenými prísadami. Okrem toho môžete plniť aj džemom, nutellou alebo tvarohom či makom.

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes