plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší drink na leto: Uhasí smäd a pomôže schudnúť!

Osviežujúci, prirodzený a zdravý nápoj je prirodzenou voľbou miliónov ľud po celom svete.

Čo dokáže uhasiť teplo v horúcich dňoch ako pivo? Osviežujúci, prirodzený a zdravý nápoj je prirodzenou voľbou miliónov ľud po celom svete. No existuje niečo ešte lepšie ako pivo zo supermarketu? Áno, je to domáce vlastnoručne vyrobené pivo!

Tojenapad.sk vám ponúka recept na rokmi overenú klasiku, ktorú si môžete vyrobiť sami doma! Jeho príprava bude trvať minimum času a chuť bude presne rovnaká, ako chuť nápoja, ktorý si možno zakúpiť v obchode.

Ako variť pivo

Čo potrebujeme?

60 dkg kvalitného jačmeňa
3 dkg chmeľu (dostať ho sušený v lekárni)
2 dkg sladkého drievka (pendrek, alebo česky lékořice – taktiež dostať v lekárni)
Hrsť sušených jabĺk
200 g kryštálového cukru
16 l vody
6 dkg droždia (alebo pivovarníckych kvasníc)

Ako na to?

Jačmeň vysypeme do nádoby a dôkladne umyjeme. Mokrý ho vysypeme na podnos tak, by bol rovnomerne rozložený a prikryjeme vlhkou utierkou. Takto nám po troch dňoch naklíči – vznikne takzvaný slad. Necháme ho v chladnej miestnosti schnúť 2 dni. Po dvoch dňoch ho vložíme na dostatočne veľkú panvicu a za stáleho miešania pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň necháme vychladnúť a roztlčieme v mažiari. Do veľkého hrnca nalejeme 16 litrov vody, pridáme cukor, chmeľ, sladké drievko a sušené jablká. Zmes privedieme do varu a cca 2 hodiny varíme na miernom ohni. Potom ju precedíme cez plátno do nádoby, kde bude kvasiť. Ideálny je hlinený hrniec, alebo menší súdok na nakladanie kapusty. Keď zmes trochu vychladne, pridáme do nej droždie (pivovarské kvasnice) a nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti. Denne musíme opatrne odstraňovať penu, ktorá sa tvorí pri kvasení na povrchu. Po troch môžeme pivo stáčať do fliaš. Fľaše dobre uzatvoríme a necháme ešte najmenej 8 dní odstáť. Potom sa môžeme priateľom pochváliť naozaj originálnym domácim pivom.

Domáce pivo má hneď niekoľko výhod: uhasí smäd, odstraňuje toxíny a tiež podporuje chudnutie! Zdieľajte tento recept so svojimi priateľmi.

Najlepšie recepty na dnes