plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najdokonalejšie slivkové knedle od babičky z Oravy: Miznú tak rýchlo, že ich nebudete stíhať robiť!

Lepšie cesto na slivkové knedle som nikdy neochutnala.

Lepšie cesto na slivkové knedle som nikdy neochutnala. Je fantastické, lahodné a také chutné, že ani neviete ako a plný tanier bude o chvíľu zívať prázdnotou. Pokojne si však pridajte, bol by hriech, neosláviť sezónu sliviek týmto dokonalým dezertom!

Potrebujeme:

270 g polohrubej múky

1 kg zemiakov uvarených v šupke

1 vajce

Štipku soli

1 lyžičku masla

Slivky

Na posypanie:

Strúhanka, maslo, práškový cukor

Postup:

Zemiaky necháme vychladnúť a následne ošúpeme a nastrúhame. Do stredu strúhaných zemiakov urobíme jamku (podobne, ako keď pripravujeme jamku na kvások) a rozbijeme do nej vajce, pridáme maslo, soľ a postupne aj múku. Miesime, kým cesto neprestane veľmi lepiť – cesto bude stále mierne lepivé, ale ak lepí až príliš, pridáme ešte viac múky.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm. Plát cesta narežeme ostrým nožom na štvorce (asi 6×6 cm). Na každý štvorec uložíme slivku – podľa veľkosti sliviek ukladáme polovice alebo štvrťky. Potom cesto zabalíme tak, aby vznikol guľatý tvar so slivkou uprostred.

Gule uvaríme vo vriacej vode so štipkou soli. Varíme asi 6-7 minút. Medzitým si na panvici rpzpustíme maslo a opražíme na ňom strúhanku. Uvarené gule vyberieme a hneď obaľujeme v strúhanke. Posypeme práškovým cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom. Výborné jedlo je pripravené a chutí ako od babičky!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes