Mäkučké, jemné a také chutné, že nikdy neostanem len pri jednom. Navyše, pagáčiky sú skvelé aj na druhý deň, u nás doma však nikdy tak dlho nevydržia. :-)
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
3 vajcia
1 lyžičku cukru
1 téglik kyslej smotany – izbovej teploty
250 g zmäknutého masla alebo margarínu
4 lyžičky soli
50 g čerstvého droždia
50 g strúhaného syra
Postup:
Múku nasypeme do väčšej misky, pridáme cukor, soľ a vajcia (ja pridávam rozšľahané vajcia a trochu z nich odložím bokom na potretie pagáčikov).
Maslo zmiešame so smotanou a pridáme droždie, túto zmes následne pridáme do múky. Jemne uhnetieme cesto, prikryjeme utierkou a necháme pol hodinku kysnúť na teplom mieste. (Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, pridajte ešte trochu múky).
Potom preložíme na pomúčenú dosku, prehnetieme, preložíme zo strán do stredu a necháme 20 minút odpočívať. Potom cesto roztiahneme, opäť prekladáme a necháme odpočívať. Celkovo tento postup zopakujeme 3x.
Nakoniec rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 cm, vykrojíme jednotlivé pagáčiky a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov približne 30 minút.
10-minút pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptneked