plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nadýchané kefírové lievance

Vynikajúca voľba na pohodové víkendové raňajky. Vyskúšajte jemné lievance z kefírového cesta, ktoré najlepšie chutia s čerstvým ovocím, tvarohom, alebo domácou marmeládou.

Vynikajúca voľba na pohodové víkendové raňajky. Vyskúšajte jemné lievance z kefírového cesta, ktoré najlepšie chutia s čerstvým ovocím, tvarohom, alebo domácou marmeládou.

Potrebujeme:

500 ml kefíru

2 vajce

2 lyžice medu

1/3 lyžičky soli

½ lyžičky jedlej sódy

300-350 g haldkej múky (môžeme použiť hladkú špaldovú múku)

Poznámka: kefír môžeme nahradiť riedkym bielym jogurtom, v tom prípade však pridáme menej múky)

Postup:

Kefír zmiešame s vajíčkom, medom a soľou (kefír musí byť izbovej teploty). Všetko dôkladne vymiešame a postupne do cesta vmiešame múku a jedlú sódu.

Cesto bude dosť hutné, ale nebojte sa, tak je to správne. Dôkladne vymiešame.

Cesto necháme 10-15 minút odležať. Počas tejto doby bude sóda reagovať s kefírom a v ceste sa vytvoria bublinky. Cesto mierne narastie.

Na panvici zahrejeme trochu rasliného oleja a z cesta dávkujeme na panvicu jednotlivé lievance (kedže je cesto hutnejšie, dávkujeme ho na panvicu pomocou dvoch lyžíc).

Pečieme na miernom plameni z oboch strán dozlatista. Lievance na panvici narastú a preto medzi nimi udržujte dostatočné rozostupy.

Podávame s tvarohom, ovocím, marmeládou alebo javorovým sirupom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk

Najlepšie recepty na dnes