Vynikajúca voľba na pohodové víkendové raňajky. Vyskúšajte jemné lievance z kefírového cesta, ktoré najlepšie chutia s čerstvým ovocím, tvarohom, alebo domácou marmeládou.
Potrebujeme:
500 ml kefíru
2 vajce
2 lyžice medu
1/3 lyžičky soli
½ lyžičky jedlej sódy
300-350 g haldkej múky (môžeme použiť hladkú špaldovú múku)
Poznámka: kefír môžeme nahradiť riedkym bielym jogurtom, v tom prípade však pridáme menej múky)
Postup:
Kefír zmiešame s vajíčkom, medom a soľou (kefír musí byť izbovej teploty). Všetko dôkladne vymiešame a postupne do cesta vmiešame múku a jedlú sódu.
Cesto bude dosť hutné, ale nebojte sa, tak je to správne. Dôkladne vymiešame.
Cesto necháme 10-15 minút odležať. Počas tejto doby bude sóda reagovať s kefírom a v ceste sa vytvoria bublinky. Cesto mierne narastie.
Na panvici zahrejeme trochu rasliného oleja a z cesta dávkujeme na panvicu jednotlivé lievance (kedže je cesto hutnejšie, dávkujeme ho na panvicu pomocou dvoch lyžíc).
Pečieme na miernom plameni z oboch strán dozlatista. Lievance na panvici narastú a preto medzi nimi udržujte dostatočné rozostupy.
Podávame s tvarohom, ovocím, marmeládou alebo javorovým sirupom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk