Tiež sa v záhrade tešíte z bohatej úrody cukety? Máme pre vás skvelý tip, ako zužitkovať šťavnatú zeleniu a zachovať ju na celý dlhý rok. Vyskúšajte overený recept na skvelú cuketovú zmes, ktorú môžete podávať k pečivu, pod mäso, alebo na ochutenie vašich omáčok. Je vynikajúca!
Potrebujeme:
1,5 kg cukety
4 cibule
12 strúčikov cesnaku
1 lyžičku pálivej papriky
1 lyžičku mletého zázvoru
1 lyžičku cukru
4 lyžice sójovej omáčky
150 g paradajkového pretlaku
5 lyžíc oleja
Soľ a korenie
Postup:
Cibuľu opražíme na rastlinnom oleji. Cuketu nastrúhame a pridáme na panvicu k cibuľke. Pridáme aj pretlačený cesnak, korenie, cukor, soľ, zázvor, sójovú omáčku a paradajkový pretlak. Premiešame a všetko spolu povaríme. Môžeme pridať aj nakrájanú papriku či paradajku.
Varíme na miernom plameni, kým zmes nezačne hustnúť. Môžeme podávať okamžite k pečivu, do omáčok či k mäsku. Ešte horúcu omáčku navrstvíme do pohárov na zaváranie a 20 minút sterilizujeme. Potom obrátime hore dnom, necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.
Zmes môžeme pred sterilizáciou rozmixovať.