plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mäkučká ako pavučinka: Maslová vianočka z piatich prameňov + najjednoduchší postup pletenia!

Vianoce sú neodmysliteľne spojené s vôňou domácej maslovej vianočky. Na štedrý večer si ju dávame s medom a je krásne mäkučká a vláčna aj na druhý deň.

Vianoce sú neodmysliteľne spojené s vôňou domácej maslovej vianočky. Na štedrý večer si ju dávame s medom a je krásne mäkučká a vláčna aj na druhý deň.

Potrebujeme (na dve vianočky):

280 ml vlažnej vody

750 g hladkej múky

1 lyžičku medu

40 g čerstvého droždia

125 g masla

150 g kryštálového cukru

¾ lyžičky soli

1 vajce

Na ozdobu:

Mandlové lupienky, mak, sezam…

Postup:

V misky zmiešame 150 ml vlažnej vody s medom a rozdrobeným droždím. Pridáme aj

Pridáme 3 lyžice múky, premiešame a prikryjeme pokrievkou. Necháme prikryté približne 30-40 minút.

Do kvásku pridáme zvyšnú múku, vodu, soľ, cukor a zmäknuté maslo. V samostatnej miske si rozšľaháme vajce a do cesta pridáme len 1 lyžicu (zvyšok rozšľahaného vajíčka necháme na potretie).

Vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 90 minút. Počas kysnutia môžeme raz alebo dvakrát premiešať.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice (dve vianočky). Každú polovicu rozdelíme na 5 rovnakých častí a tie ušúľame do 5 prameňov, ktoré budeme zapletať.

Najjednoduchší postup zapletania:

Rúru nastavíme na 200 stupňov. Vianočku preložíme na plech a necháme ešte podkysnúť (30-45 minút). Potom potrieme zvyšným vajíčkom a posypeme lupeňmi, makom, alebo inou posýpkou podľa chuti.

Vianočku vložíme do vyhriatej rúry a teplotu po 3-5 minútach znížime na 170 stupňov. Pečieme, kým vianočka nemá na povrchu zlatistohnedú farbu.

Ďalší nápad na zapletanie vianočky z piatich prameňov:

Najlepšie recepty na dnes