Vianoce sú neodmysliteľne spojené s vôňou domácej maslovej vianočky. Na štedrý večer si ju dávame s medom a je krásne mäkučká a vláčna aj na druhý deň.
Potrebujeme (na dve vianočky):
280 ml vlažnej vody
750 g hladkej múky
1 lyžičku medu
40 g čerstvého droždia
125 g masla
150 g kryštálového cukru
¾ lyžičky soli
1 vajce
Na ozdobu:
Mandlové lupienky, mak, sezam…
Postup:
V misky zmiešame 150 ml vlažnej vody s medom a rozdrobeným droždím. Pridáme aj
Pridáme 3 lyžice múky, premiešame a prikryjeme pokrievkou. Necháme prikryté približne 30-40 minút.
Do kvásku pridáme zvyšnú múku, vodu, soľ, cukor a zmäknuté maslo. V samostatnej miske si rozšľaháme vajce a do cesta pridáme len 1 lyžicu (zvyšok rozšľahaného vajíčka necháme na potretie).
Vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 90 minút. Počas kysnutia môžeme raz alebo dvakrát premiešať.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice (dve vianočky). Každú polovicu rozdelíme na 5 rovnakých častí a tie ušúľame do 5 prameňov, ktoré budeme zapletať.
Najjednoduchší postup zapletania:
Rúru nastavíme na 200 stupňov. Vianočku preložíme na plech a necháme ešte podkysnúť (30-45 minút). Potom potrieme zvyšným vajíčkom a posypeme lupeňmi, makom, alebo inou posýpkou podľa chuti.
Vianočku vložíme do vyhriatej rúry a teplotu po 3-5 minútach znížime na 170 stupňov. Pečieme, kým vianočka nemá na povrchu zlatistohnedú farbu.
Ďalší nápad na zapletanie vianočky z piatich prameňov: