Výborný dezert z dvoch druhov ľahkého cesta, výborného žĺtkového krému a bielej čokolády. Luxusný zákusok, ktorý si získa každého maškrtníka.
Potrebujeme:
Makové cesto:
6 vaječných bielkov
6 lyžíc kr. cukru
Štipku soli
10 lyžíc celého maku (ja zvyknem mak krátko opražiť na suchej panvici, je potom chutnejší)
4 lyžice hladkej múky
Bielkové cesto:
3 bielky
3 lyžice kr. cukru
Štipku cukru
3 lyžice hladkej múky
2 lyžice oleja
2. krém:
7 žĺtkov
6 lyžíc kr. cukru
500 ml mlieka
1 bal. vanilkového pudingu
250 g masla
Na ozdobu:
50 g bielej čokolády
Postup:
Najskôr si upečieme makové cesto. Bielky ušľaháme so štipkou soli a cukrom. V inej miske zmiešame múku s makom a lyžicou opatrne vmiešame do snehu. Cesto rozdelíme na dve časti a obe navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 10 minút. Pečieme na plechu s rozmermi 20 x 30 cm.
Teraz si pripravíme bielkové cesto. Bielky ušľaháme so štipkou soli, pridáme cukor a miešame, kým neušľaháme pevný sneh ako pri prvom ceste. Za stáleho miešania pridáme 2 lyžice oleja a nakoniec opatrne primiešame múku. Navrstvíme na rovnako veľký plech, ako v prvom prípade a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.
Žĺtky ušľaháme s cukrom nad parou. Do hmoty pridáme pudingový prášok, mlieko a všetko spolu pri nízkych otáčkach šľaháme, kým nevznikne hustá pudingová hmota (trvá to približne 15-20 minút). Potom zložíme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme a po lyžičkách vmiešame do žĺtkového krému.
Teraz už ostáva len celý zákusok vyskladať. Na spodok ide makoné cesto, 1/3 krému, bielkové cesto, druhá tretina krému, makové cesto a posledná vrstva krému. Na vrch nastrúhame bielu čokoládu a vložíme do chladna stuhnúť.