plny-hrniec_transparent_negativ.png

Magický koláč: Z jedného cesta, z jednej misy a predsa má TRI vrstvy!

Tento koláč je malým sladkým zázrakom. Do rúry vložíte jedno cesto a vyberiete perfektný dezert s tromi rôznymi vrstvami.

Jedna forma, jedno cesto, 3 vrstvy. Áno, možno to znie neuveriteľne, no tento koláčik je sladkým zázrakom fyziky. Počas pečenia sa totiž cesto rozdelí na tri samostatné vrstvy, ktoré vyvolávajú dojem, že ste každú z nich museli pripraviť samostatne. Jediné, čo pritom musíte urobiť, je zmiešať všetky prísady a naliať do formy. O všetko ostatné sa postará fyzika!

Potrebujeme:

3 vajcia (žĺtky oddelené od bielok)

1 lyžicu vody

1/3 šálky + 2 lyžice (90 gramov) kryštálového cukru

6 lyžíc (90 gramov) rozpusteného masla

¾ šálky (90 gramov) múky

1 lyžičku vanilkovej arómy

Štipku soli

1 a ½ šálky (375 ml) mlieka

Práškový cukor na posypanie

Postup:

Rúru nastavíme na 150 stupňov. Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 18 cm vymažeme maslom.

Žĺtky oddelíme od bielkov a bielky odložíme bokom.

Žĺtky preložíme do väčšej misky a pridáme k nim cukor a vodu. Metličkou jemne vymiešame zmes svetložltej farby.

giphy

Do zmesi vmiešame rozpustené maslo, kým nie je celkom spojené so žĺtkovou hmotou.

Do zmesi postupne vmiešavame múku pomocou metličky. Miešame opatrne, kým sa nevytvorí hladké cesto. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a soľ. Cesto by malo mať konzistenciu ako vidíme na obrázku.

giphy-1

Pridáme mlieko a dobre premiešame. Cesto bude tekutý a mierne „penisté“.

batter-after-milk

V samostatnej miske ušľaháme z bielkov tuhý a lesklý sneh.

Sneh opatrne vmiešame do tekutého cesta – dávajte si pozor, aby ste hmotu nepremiešali až príliš.

giphy-downsized-large

V snehu musí ostať dostatok vzduchu a vo vašom cestíčku tak ostatnú celé kusy snehu – to je v poriadku a je to znak, že postupujete správne.

giphy-2

Cesto nalejte do pripravenej formy – ako môžete vidieť, cesto je tekuté s hrudkami snehu.

Pečieme 50 minút, kým povrch nie je zlatohnedý. Keď jemne zatlačíte na vrch koláča, cesto by malo byť pružné bez toho, aby sa zlomilo.

baked-magic-cake

Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Najlepšie recepty na dnes