Fantastické domáce pečivo, ktoré sa hodí nielen na sviatočný stôl. Navyše, tieto rolky sú skutočne jednoduché na prípravu a zvládne ich skutočne každý.
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
200 g masla
200 g smotanového syra (Philadelphia, mascarpone – ako alternatívu môžete zvoliť jemný tvaroh)
100 g kryštálového cukru
2 žĺtky
Strúhanú kôru z jedného citróna
Štipku soli
Náplň:
2 bielky
130 g mletých orechov
1 bal. vanilkového cukru
2-3 lyžice kryštálového cukru
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Pridáme kôru, smotanový syr a nakoniec po častiach vmiešame do cesta múku so soľou. Vymiešame jednotné hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odpočívať približne pol hodinku.
Medzitým si pripravíme náplň. V miske zmiešame vidličkou bielky s oboma druhmi cukru a nakoniec do hmoty primiešame orechy. Vznikne nám tuhšia hmota podobná cestu, ktorá sa bude ľahko tvarovať.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na tenký plát s hrúbkou 2-3 mm. Z plátu pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme kolieska.
Z náplne si formujeme šúľky, ktoré vložíme do stredu každého kolieska z cesta. Potom okraje cesta preložíme cez náplň tak, aby sa okraje cesta prekrývali a stred zatlačíme vidličkou. Náš tip – aby cesto lepšie držalo, môžeme okraje prilepiť roztokom cukru (1 lyžičku cukru zmiešame s niekoľkými kvapkami vody a vymiešame sirup, ktorý použijeme na spojenie okrajov cesta).
Takto pripravené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté.
Upečené rolky môžeme posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)