Lahodné domáce pečivo z kysnutého cesta, tvarohovej náplne a polevy a smotanovej polevy. Skvelý dezert ku kávičke či popoludňajšej šálke čaju.
Potrebujeme:
350 g polohrubej múky
100 ml vlažného mlieka
3 g sušeného droždia
50 g kryštálového cukru
70 g kyslej smotany
50 g masla
Štipku soli
Náplň:
500 g hrudkovitého tvarohu
100 g práškového cukru
Na potretie:
1 vajace
N polevu:
200 g kyslej smotany
1 lyžicu práškového cukru
Postup:
Z mlieka, droždia, ½ lyžičky cukru a 3 lyžíc múky pripravíme kvások. V druhej miske zmiešame zvyšný cukor, múku, maslo, smotanu a soľ. Primiešame kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
Keď cesto vykysne, premiestnime ho na pomúčenú dosku, pemiesime a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. V miske zmiešame tvaroh s cukrom. Túto zmes potom rovnomerne navrstvíme na cesto.
Cesto zrolujeme ako klasickú roládu a následne ho nakrájame na pásiky (široké 1-2 cm).
Pásiky – slimáky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ešte 30-40 minút podkysnúť.
Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov, kým povrch slimákov nie je zlatistý.
V miske zmiešame kyslú smotanou s 1 lyžicou práškového cukru a touto zmesou potrieme upečené slimáky. Prikryjeme alobalom a necháme ešte niekoľko minút odstáť.
Potom alobal odstránime a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: postila