plny-hrniec_transparent_negativ.png

Karamelizované pomaranče v čokoláde

Túto maškrtu sme pripravovali ešte s mojou babičkou a bola vždy znamením, že pomaly ale isto sa blíži čas Vianoc. Kedže je dnes voľný deň a mám poruke všetky ingrediencie rozhodla som sa, že túto dobrotu si pripravím trošku v predstihu. Ak obľubujte karamelizované ovocie a čokoládu, neváhajte sa týmto receptom inšpirovať!

Potrebujeme:

4-6 pomarančov – podľa toho, aké veľké ovocie máme k dispozícii

600 g cukru

250 g horkej čokolády

Postup:

Pomaranče dôkladne umyjeme a spolu so šupkou narežeme na kolieska hrubé cca 5 mm. Hrubšie kolieska budú mať horkastú chuť a príliš tenké kolieska sa ľahko rozpadnú.

Hrniec s vodou predložíme na sporák a vodu necháme zovrieť. Potom do vriacej vody ponoríme kolieska pomarančov a necháme ich v nej 3-4 minúty. Potom vodu scedíme a z koliesok vytlačíme prebytočnú vodu, čím ich zbavíme horkosti.

Do ďalšieho hrnca preložíme cukor s 300 ml vody. Keď sa cukor rozpustí, do sirupu, ktorý nám vznikol, ponoríme vytlačené plátky pomarančov a na miernom ohni necháme variť cca 1 hodinu – po uplynutí tohto času by mala byť pomarančová kôra takmer priehľadná.

Pomaranče zo sirupu vyberieme a prebytočnú tekutinu necháme odkvapkať. Sirup nevylievajte, môžete ho využiť ako sladidlo do čaju, alebo bielych jogurtov.

Rúru nastavíme na 100-120 stupňov a pomarančové kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme 15-20 minút v rúre, aby kolieska dostatočne vyschli.

Medzitým vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a postupne do nej namáčame kolieska pomarančov. Môžeme zvoliť polomáčanú verziu alebo namáčať kolieska celé.

Potom kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a počkáme, kým čokoláda zaschne. Nedávajte pomaranče do chladničky, aby ste urýchlili proces tuhnutia čokoláda. Ako vravievala už moja babička, táto dobrota jednoducho potrebuje čas.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk

 

Najlepšie recepty na dnes