Tieto placky som prvýkrát ochutnala na dovolenke v Chorvátsku na jarmoku a kedže sa mi podarilo získať recept, veľmi rada ich pripravujem aj doma. Placky pripomínajú naše tradičné lokše, ale vďaka kyslej smotane a mlieku majú jedinečnú chuť. Oplatí sa vyskúšať.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
3 lyžičky soli
40 g čerstvého droždia
1 lyžičku kryštálového cukru
200 ml kyslej smotany
2 lyžice masti
2 vajcia
500 ml mlieka
1 a ½ lyžice bieleho octu
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V inej miske zmiešame cukor s trochou vlažného mlieka a droždím. Počkáme, kým vyjde kvások a potom vmiešame do múčnej zmesi.
Do zmesi pridáme masť, vajcia, smotanu, zvyšné mlieko a ocot. Vymiesime hladké cesto a necháme ho kysnúť. Ak cesto nebudeme spracovávať hneď, zabalíme ho do plastovej fólie alebo prikryjeme plastovým vekom a vložíme do chladničky.
Vykysnuté cesto by malo byť hladké, mierne lepivé a elastické ako žuvačka.
Cesto preložíme na dobre pomúčenú dosku a rozdelíme na guličky veľkosti golfovej loptičky. Loptičky posypeme múkou a rozvaľkáme na placky hrubé 2-3 mm. Keďže sa cesto lepí, je potrebné dobre ho posypať múkou.
Placky vyprážame na suchej panvici z oboch strán. Placky by mali získať zlatistý nádych a objavia sa na nich, placky by tiež mali byť vzdušné, mäkké a pružné.
Podávame ako prílohu, alebo len tak, ako niečo chutné pod zub!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)ň
zdroj: coolinarika