Pochúťka nášho detstva, ktorá chutí rovnako úžasne aj keď sme dospelí. Vyskúšajte najlepší recept na poctivý ryžový nákyp.
Potrebujeme:
4 vajcia
2 šálky mlieka
1 šálku vody
200 g kryštálového cukru
2 lyžice masla alebo margarínu
2 šálky ryže
Strúhanú citrónovú kôru z 1/2 citróna
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
Na oblohu:
Marhuľový džem, zavárané marhule alebo iné voocie
Na vymazanie plechu:
Maslo a strúhanku
Postup:
Vodu zmiešame s mliekom a cukrom. Do tejto zmesi pridáme ryžu umyjeme a uvaríme.
Keď je ryža takmer uvarená, pridáme soľ. Dovaríme a necháme vychladnúť.
Žĺtky ušľaháme s vanilkovým cukrom a maslom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
Vychladnutú ryžu zmiešame so žĺtkovou zmesou a nakoniec primiešame aj sneh.
Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Navrstvíme ryžovú zmes a vložíme do vyhriatej rúry. Ak chcete pridávať ovocie, cesto je dobré rozdeliť na dve polovice. Najskôr do formy navstvíme jednu časť cesta, potom ovocie a druhú časť cesta.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 minút.
Upečený nákyp potrieme džemom. Ja ho podávam aj s čokoládovým pudingom. Je to skutočne fantastické!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: infoelovarosok